Soms weten nabestaanden heel goed hoe de uitvaart van hun dierbare er uit moet zien. Zo ook bij de familie die mij belde na het overlijden van hun tante. Deze tante had een paar jaar eerder, na een uitvaart, gezegd hoe ze het wilde. Informeel en met niet te veel poespas was de boodschap. Dat ging ik samen met de familie vormgeven.

Omdat de overledene geen man en kinderen had, regelde ik de uitvaart met een nicht en neef. Mevrouw wilde graag thuis opgebaard worden. Na wat controles van mij met betrekking tot de breedte van de deuren kon ik bevestigen dat tante thuis kon blijven. Samen met de nicht die alles regelde en een andere nicht zocht ik de kleding uit. Een half uurtje later lag tante verzorgd en opgebaard op haar eigen bed.

Aan de keukentafel vertelde de familie mij hoe tante het precies wilde. Er hoefde geen kaart of advertentie te komen. De familie die er nog was, werd telefonisch ingelicht over de datum en het tijdstip van het afscheid. Het nichtje regelde zelf een mooi bloemstuk.

Het nichtje van mevrouw ging, net als ik, elke dag even bij tante kijken. Zij stak een kaarsje aan en wij dronken samen een kopje koffie. Tot de dag van de uitvaart was dit zoals tante het gewild zou hebben.

Op de dag van de uitvaart brachten we tante naar het crematorium waar een informeel afscheid plaatsvond. Het afscheid nemen en het koffie drinken vonden tegelijkertijd plaats. Tijdens het koffie drinken konden de familieleden heen en weer lopen naar tante, die in de nog geopende kist in de aula lag. Haar lievelingsmuziek werd gedraaid en de familieleden dronken ‘samen’ met tante nog een kopje koffie.

Aan het eind van dit afscheid sloten de 2 nichten samen de kist en had de overledene het afscheid gekregen zoals zij die graag wilde. Een informeel, maar waardig afscheid.

Kopje-Koffie