Wanneer ik word gebeld door een dame waarvan de echtgenoot zojuist is overleden zegt ze “ ik ben naar jou verwezen omdat ik geen standaard uitvaart wil. Ik wil het anders dan anders. Kun jij mij daarbij helpen?”

Wanneer ik met de familie aan tafel zit, komt al snel naar voren dat de echtgenoot zelf een aantal wensen heeft uitgesproken voor zijn overlijden. Dat geeft al veel rust. De familie weet de hoofdlijnen hoe ze de uitvaart vorm willen geven.

Tijdens het brainstormen over hoe anders dan anders ze de uitvaart precies willen, komt naar voren dat ze geen groot afscheid in het crematorium willen, maar wel dat zij samen met familie en vrienden haar man en hun vader willen herdenken. Ik vertel een aantal mogelijkheden. Deze worden zorgvuldig afgewogen. Samen worden zij het eens dat ze haar man en hun vader met een paar directe familieleden en hele goede vrienden naar het crematorium brengen. Daarna wordt op een andere locatie een herdenking gehouden waarvoor overige familie en vrienden uitgenodigd worden.

Op de dag van de uitvaart brengen ze haar man en hun vader met een kleine groep mensen naar het crematorium. Ze staan in een cirkel om de kist terwijl ze naar een prachtig muziekstuk luisteren. Wanneer de muziek afgelopen is, vertrekken ze naar een andere locatie. Daar wachten de genodigden hen op en samen herdenken zij haar man en hun vader.

Aan het eind van de bijeenkomst krijgt iedereen een prachtig herinneringskaartje en wordt een toost uitgebracht op het leven en de liefde!
Herinneringskaartje