Een paar weken na een uitvaart ga ik altijd nog even bij de mensen langs waar ik een paar dagen heel dichtbij heb gestaan. Vaak komt dan ter sprake wat te doen met de as van hun overleden dierbare. Sommige mensen weten wat ze met de as willen (bv urnengraf of een urn voor thuis of verstrooien op het strooiveld bij het crematorium waar ook een eerder overleden dierbare is verstrooid), maar er zijn ook mensen die aan mij vragen wat de mogelijkheden zijn. Een van de mogelijkheden die mij zelf aanspreekt is de ballonverstrooiing.

Bij een ballonverstrooiing wordt de as van de overledene in een grote heliumballon meegevoerd naar grote hoogtes. Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt zal deze knappen, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. De as wordt op deze manier over de wereld verspreid.

De ballonnen zijn biologisch afbreekbaar en hebben een doorsnee van bijna twee meter. Ook de helium is 100% veilig. De ballon mag je, na het vullen, zelf oplaten. Bij goede weersomstandigheden is het mogelijk om de ballon ongeveer 20 minuten te volgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto4

foto1