Op een avond krijg ik de vraag van een dame of ik tijd heb om met haar mee te denken. De verwachting is dat haar vader op korte termijn zal komen te overlijden. Vader wil begraven worden op Sicilië en ze heeft geen idee wat er allemaal geregeld moet worden.

Na ons gesprek heb ik een beeld hoe de familie de uitvaart in Nederland en in Italië voor zich ziet. Ik weet wat ik moet gaan uitzoeken. Gelukkig heb ik wat tijd, want er moet nogal wat regelt worden. Papieren voor het consulaat en voor de security op Schiphol, er moet een speciale kist met daarin een zinken kist besteld worden en een gegrafeerde naamplaat voor op de kist. Tevens wordt mij verteld dat de overledene, voor vertrek naar Italië, gebalsemd moet worden op Schiphol. Daarna wordt de overledene pas per vliegtuig via Rome naar Sicilië overgebracht.

Wanneer ik een paar weken later gebeld word dat meneer overleden is, weet ik precies welke instanties ik moet inlichten en welke papieren er ingevuld en aangevraagd moeten worden. De dagen in Nederland verlopen daardoor redelijk rustig. De familie heeft tijd om afscheid te nemen en zich voor te bereiden op het vertrek naar Italië. Ik zorg achter de schermen dat alles in gereedheid wordt gebracht voor het transport van meneer naar Italië.

De dag na de afscheidsplechtigheid breng ik meneer, samen met mijn rouwvervoerder, ’s morgens vroeg naar Schiphol. Daar aangekomen werden alle papieren gecontroleerd en kreeg ik een korte uitleg hoe de procedure verder gaat. De zorg voor meneer werd van mij overgenomen en ik vertrok een ervaring rijker en met een gerust hart weer richting huis.