Als uitvaartbegeleider kom ik families tegen met mooie en eigen ideeën, maar ik merk ook dat niet iedereen goed op de hoogte is van wat kan en mag. Aangezien praten over de dood/een uitvaart nog steeds een beetje in de taboesfeer ligt, wordt er dan al snel gekozen voor een “standaard” uitvaart. Wat overigens helemaal niet verkeerd hoeft te zijn! Waar het mij om gaat is dat mensen weten welke mogelijkheden er zijn en dat ze heel veel zelf mogen bepalen. Een aantal feiten, fabels en trends rondom een uitvaart zal ik hieronder benoemen:

Feiten:
– De maximale termijn waar binnen een uitvaart plaats moet vinden is 6 werkdagen. Inclusief een weekend is dat 8 dagen. Alles hoeft dus niet op de eerste dag geregeld te worden!
-Het crematieproces duurt gemiddeld 90 minuten.
-De as kan na 1 maand opgehaald worden bij het crematorium. Dit is een wettelijke termijn.

Fabels:
-Thuisopbaring kan niet als je alleen woont.
-Er worden botten gebroken om mensen aan te kleden.
-Je bent verplicht om de maatschappij te bellen waar je je uitvaartverzekering hebt afgesloten. (Het is nooit verplicht, ook niet bij een naturapolis, om de verzekering direct te bellen en de uitvaart te laten regelen door de aan hen verbonden uitvaartondernemer. Als je er voor kiest om mij in te schakelen, dan neem ik contact op met de verzekering om alles te regelen.)

Trends:
-Uitvaarten worden veel persoonlijker (benutten van eigen creativiteit, toespraken, muziek, kleur)
-Milieuvriendelijke kisten (rieten manden/lijkwades)
-Koffie/thee of een borrel na afloop van een plechtigheid op een andere locatie.

Wist je dat:
-Een uitvaart tussen de 4.000 en 10.000 euro kost.
-Een afscheidsbijeenkomst niet in het crematorium hoeft plaats te vinden.
-Kartonnen kisten in crematoria in Nederland niet meer zijn toegestaan.
-Het mogelijk is om zelf de rouwauto te besturen.
-Een kleine onderneming niet duurder is dan een grote verzekeringmaatschappij.

Dit is een kleine opsomming. Binnenkort (6 november) organiseer ik weer een informatieavond over Feiten, fabels en trends rondom een uitvaart. Tzt meer informatie daarover.