Tijdens het bespreken van de uitvaart wordt mij door de familie een paar keer aangegeven dat het afscheid moet passen bij haar man en hun vader. Meneer was een eenvoudige man. Zo moest het afscheid ook zijn.

De familie wil in hele kleine kring afscheid nemen. Ik stel voor om het samenzijn in het crematorium wat informeler te maken omdat ze met zo’n kleine groep zijn. Ik leg uit dat het mogelijk is om tijdens het afscheid samen een kopje koffie te drinken rondom de kist. Dat spreekt de familie wel aan. Maar dan wel met een gebakje erbij. Want daar genoot meneer altijd zo van.

Als ik vraag of ik de familie kan helpen met bloemen valt er een stilte. Tussen de regels door had ik al begrepen dat meneer erg trots was op zijn moestuin. Ik laat hen een foto zien van een mini moestuin in de vorm van een bloemstuk. Dat moet het worden. Dat is een mooi en passend eerbetoon.

Tijdens de uitvaart staat het mini moestuintje op de kist. Er staan 9 stoelen rondom de kist en de koffie en gebakjes staan klaar. Nadat een zoon zijn herinneringen aan vader heeft uitgesproken, schenken we koffie en thee in en neemt iedereen een gebakje.

Wanneer de koffie en gebakjes op zijn, een ieder zijn herinneringen heeft uitgesproken, nemen ze voor de laatste keer afscheid. Het mini moestuintje gaat mee naar huis.
Deze krijgt een plekje achter het huis…..