Tijdens het gesprek dat ik heb met een echtpaar voel ik al heel snel de grote liefde voor hun dochters en kleinkinderen. In de slaapkamer waar we het gesprek hebben, hangen veel foto’s en prachtige kunstwerken van de kleinkinderen. Mevrouw vertelt mij van elke dochter en van elk kleinkind wat voor band ze met hen heeft. Het is voor haar bijna niet te bevatten dat ze binnen afzienbare tijd geen mama en oma meer voor hen kan zijn.

Wanneer meneer beneden koffie haalt, vertelt mevrouw mij dat de kleinkinderen bij speciale momenten altijd een KitKat van haar krijgen. En dat het hele gezin gek is op zoetigheid. Ze vraagt mij in dat korte gesprek zonder haar man of ik iets voor haar wil doen.

Zodra meneer weer boven is gaan we verder met het gesprek. Wanneer het onderwerp komt op wat er bij de koffie geserveerd moet worden na de plechtigheid zeggen meneer en mevrouw gelijktijdig “iets zoets want dat vinden de kleinkinderen ook lekker vinden”. Mevrouw en ik kijken elkaar daarbij veelbetekenend aan.

Een paar weken later, vertel ik aan het begin van de afscheidsplechtigheid, dat mevrouw mij toevertrouwd heeft dat de kleinkinderen bij speciale momenten altijd een KitKat van haar kregen. En dat ze mij gevraagd heeft of ik op dit speciale moment alle kleinkinderen in elke hand een KitKat wil geven namens haar.

Zo is oma er, op dit moeilijke speciale moment, toch nog een beetje bij…..

Nog één KitKat van oma