Thanatopraxie

Steeds meer mensen kiezen ervoor het lichaam van hun dierbare na overlijden te laten balsemen. Sinds 1 januari 2010 is het “licht balsemen”(thanatopraxie) wettelijk toegestaan. Door een lichte balseming zijn geen koelapparaten en airconditioning nodig om de overledene een mooie opbaring te geven. Het is dan voor iedereen mogelijk om op een mooie en rustige manier afscheid te nemen van hun dierbare.

Door thanatopraxie blijft de overledene natuurlijker aanvoelen. De huid blijft soepel en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Koeling is helemaal niet meer nodig.

De behandeling kan heel goed thuis. De overledene hoeft echt niet te worden overgebracht.
Lichte balseming kun je je voorstellen aan de hand van bijvoorbeeld nierdialyse, via een slagader wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en daarna teruggebracht. Bij een lichte balseming wordt in plaats van schoon bloed een tijdelijke fixerende balsemvloeistof terug ingebracht. De ontbinding en bacteriegroei wordt door deze vloeistof geremd.

Bij thanatopraxie is het cosmetische effect het meest opvallend. Geuren en verkleuringen zullen in veel gevallen verdwijnen. Door thanatopraxie gaat de blauwe kleur in oorschelpen en vingers weg. Er is geen kans meer dat de overledene ineens heel snel achteruit gaat vanwege medicijnen die nog in het lichaam zitten. Bij een traditionele opbaring is dit niet of nauwelijks tegen te houden. Er wordt immers alleen gekoeld.