Een overlijden is een heftige en emotionele gebeurtenis, helemaal wanneer iemand overlijdt tijdens een vakantie.

In de afgelopen maanden heb ik twee families bijgestaan waarvan een dierbare was overleden in het buitenland. Tijdens het telefoontje waarin de familie mijn hulp vraagt, verwijs de families altijd eerst naar de alarmcentrale van hun reisverzekering.

De alarmcentrale schakelt onder andere een internationale begrafenisondernemer in die ervaring heeft met internationaal transport en de benodigde formaliteiten die hierbij horen.

Hoe lang het duurt om het lichaam van de overledene weer terug naar Nederland te halen, verschilt per land en per situatie. Dat kan soms binnen een paar dagen zijn, maar ook twee weken duren. De overledene kan pas naar Nederland gebracht worden zodra alle lokale formaliteiten zijn afgehandeld.

Omdat de familie, die mijn hulp gevraagd had, geen idee had wat er van hen verwacht werd bij terugkomst in Nederland, besloot ik naar het mortuarium op Schiphol te rijden om ze daar op te vangen.

De familie had aangegeven graag de overleden echtgenote, moeder en oma te willen begeleiden naar Enschede. Bij het mortuarium werden de papieren in orde gemaakt, waarna de familie achter de auto met daarin de overledene naar Enschede reed.

Ze waren samen uit huis vertrokken voor een vakantie en kwamen nu ook weer samen thuis…..